Tentang FoSAC

Pusat Analisis dan Sekuriti Makanan (FoSAC), Jabatan Kesihatan dan Alam Sekitar, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur adalah satu entiti makmal yang ditubuhkan sejak 1994 (dikenali sebelum ini sebagai Makmal Kualiti Makanan). Penubuhan awal FoSAC bertujuan untuk menjamin keselamatan dan kualiti makanan warga kota Kuala Lumpur melalui perhidmatan perkhidmatan analisis saintifik sampel makanan, bahan mentah dan air.

FoSAC kini membuka perkhidmatan analisis bagi agensi Kerajaan, Swasta, Institut Pendidikan Tinggi serta orang awam.

Latar Belakang Dan Sejarah FoSAC

Awal penubuhan pada 1994 dikenali sebagai Makmal Kualiti Makanan, ditubuhkan di dalam Kompleks Pasar Borong Kuala Lumpur di bawah Jabatan Kesihatan Dan Alam Sekitar, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Tujuan asal penubuhan adalah menjalankan analisa kimia untuk memantau kandungan residu racun perosak dalam sayur dan buah yang masuk ke Pasar Borong Kuala Lumpur. Fungsi FoSAC dikembangkan lagi dengan menambah analisis Mikrobiologi untuk menjalankan analisa terhadap makanan sedia dimakan yang dijual di gerai dan restoran.

Bagi memberikan kepercayaan terhadap kompetensi perkhidmatan dan keputusan analisis yang dikeluarkan, FoSAC memulakan usaha untuk mendapatkan pensijilan akreditasi ISO17025 bermula tahun 2006 dan membuat permohonan kepada Jabatan Standard Malaysia pada tahun 2011. Setelah melalui beberapa siri audit, pada Februari 2014 FoSAC telah diakreditasi ISO17025 dibawah SAMM (Skim Akreditasi Makmal Malaysia) dari Jabatan Standard Malaysia dalam skop analisis kimia dan pada tahun 2017 bagi skop Mikrobiologi.
Selaras dengan pembangunan industri makanan, peningkatan isu keselamatan dan sekuriti makanan semakin membimbangkan dan keperluan untuk menjamin keselamatan dan kualiti makanan diutamakan. Pihak pengurusan tertinggi DBKL bersetuju untuk penjenamaan semula Makmal Kualiti Makanan kepada PUSAT ANALISIS DAN SEKURITI MAKANAN atau FOOD SECURITY AND ANALYSIS CENTRE (FoSAC) pada Mac 2021 bagi menjamin keselamatan dan kualiti makanan melalui perkhidmatan analisis saintifik sampel makanan, bahan mentah dan air.

Pada masa sekarang, FoSAC mempunyai 5 unit makmal iaitu Makmal Residu Racun Perosak, Makmal Aditif Makanan, Makmal Mikrobiologi, Makmal Kontaminasi Logam dan Makmal Kimia Air yang dilengkapi dengan alat kelengkapan penyelidikan dan peralatan saintifik yang berteknologi tinggi.

Sekapur Sireh

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

PUSAT ANALISIS DAN SEKURITI MAKANAN ataupun dikenali sebagai FoSAC (Food Security and Analysis Centre) adalah sebuah makmal analisis makanan di bawah Jabatan Kesihatan Dan Alam Sekitar, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan ditempatkan di dalam Kompleks Pasar Borong Kuala Lumpur. Pada tahun 1994 dikenali sebagai Makmal Kualiti Makanan, diberi penjenamaan semula oleh pihak pengurusan tertinggi Dewan Bandaraya Kuala Lumpur pada tahun 2021 selaras dengan perkembangan fungsi FoSAC dan hasil usaha gigih pegawai dan kakitangan FoSAC yang terlibat dalam menjalankan pelbagai aktiviti bagi menaikkan nama FoSAC untuk dikenali ramai. Kini, setelah 29 tahun FoSAC masih bertahan menghadapi cabaran dan dugaan dalam memberikan perkhidmatan analisis makmal yang terbaik, diyakini dan boleh dipercayai.

Selaras dengan visi FoSAC untuk menjadi makmal yang berwibawa dalam memberikan perkhidmatan analisis yang berkualiti tinggi bertaraf antarabangsa bagi memenuhi kehendak pelanggan, kami warga FoSAC meneruskan misi untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik, mencapai kecemerlangan kerja berasaskan saintifik, kos efektif, berorientasikan hasil dan menumpu kepada penambahbaikan yang berterusan serta kualiti keseluruhan bagi menjamin kualiti dan keselamatan makanan.

Saya berharap, dengan adanya portal FoSAC ini, maklumat berkaitan aktiviti-aktiviti dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh FoSAC dapat disalurkan dengan lebih jelas dan memenuhi kehendak pelanggan. Isu keselamatan dan kualiti makanan tidak boleh dipandang remeh kerana ia melibatkan kesihatan umum yang perlu diambil berat oleh semua pihak. Moto kami - Keselamatan dan Kualiti Makanan Tanggungjawab Kami. 

Selamat melayari portal Pusat Analisis Dan Sekuriti Makanan (FoSAC), hubungi kami untuk mendapatkan maklumat lanjut. Sekian, terima kasih.
Ketua FoSAC
ChM. Bahiatul Hanan binti Yaacob
Skop Analisis FoSAC
  1. Hasil pertanian
  2. Bahan mentah
  3. Makanan sedia dimakan (RTE)
  4. Makanan proses
  5. Makanan dalam tin
  6. Air (Kimia dan Mikrobiologi)
  7. Ujian “Swab” permukaan penyediaan makanan dan utensil dapur
  8. Produk tenusu
Visi FoSAC
Menjadi makmal yang berwibawa dalam memberikan perkhidmatan analisis berkualiti tinggi dan bertaraf antarabangsa bagi memenuhi kehendak pelanggan.
Misi FoSAC
Untuk mencapai kecemerlangan kerja berasaskan saintifik, kos efektif, berorientasikan hasil dan menumpukan kepada penambahbaikan yang berterusan serta kualiti keseluruhan

Pasukan FoSAC

Image
0
Bilangan Kakitangan Teknikal
0
Analisa Dilakukan Setahun
0
Bilangan Jenis Analisa

Video FoSAC

Akan diterbitkan

PETA LOKASI FOSAC

ALAMAT FOSAC

Pusat Analisis Dan Sekuriti Makanan (FoSAC),
Jabatan Kesihatan Dan Alam Sekitar DBKL,
Pasar Borong Kuala Lumpur,
KM12, Jalan Ipoh,
68100 Selayang,
Kuala Lumpur, Malaysia.

NO TELEFON FOSAC